Jártál már a Fogadalmak Városában?

Ha egyszer végigsétálnál az utcáján, biztosan meglepődnél. Először a sok-sok edzőruhába bújt Fogdalom sürgése-forgása fogad. Némelyik elrohan melletted, azt kiabálva: “Mostantól heti ötször futok!”. Másik izzadtan emelgeti a súlyzókat: “Minden héten lejárok a konditerembe!” - nyögi hangosan, de a szavak végét már elharapja, ahogy siet az edzőjével találkozni. A harmadik csak búskomoran bámulja a cukrászda kirakatát: “Lemondok a sütikről!”

Kacarászva jön szembe a következő: “Vidámabb leszek!” Egy másik mindenkit megölel, aki a közelébe ér: “Szeretetteli és boldog leszek!” De már sodródsz egy újabb Fogadalom felé, aki kutatva-kérve néz a szemedbe: “Te vagy az igazi? Idén mindenképpen megtalálom a párom!”

Az utcasarkon számolgatja a pénzét valaki. “Többet fogok spórolni!” Egy másik mellette osztogatja a vagyonát: “Mától adakozni fogok!” A harmadik katalógusokat lapozgat: “Most tényleg összegyűjtöm a pénzt erre az álomnyaralásra!”

A parkban is sokan gyűltek össze. Idegesen markolásszák a zsebüket, vagy matatnak a kezükkel. Rágják a szájuk szélét, úgy motyogják: “Nem gyújtok rá többet!”

Mások a fák alá hasalnak a telefonjukkal, vagy éppen saját maguk felé fordítják a készülék kameráit. “Minden nap lövök egy fotót! De jó lesz visszanézni!”

A gyerekek se ugrálnak önfeledten a játszótéren. Néhányuk könyvet szorongat: “Kijavítom a jegyem matekból!” A nagyobbak teszteket töltenek, és közben motyogják: “Felvesznek abba a híres suliba, ha minden nap tanulnom is kell!” Jópáran idegen nyelveken csacsognak, és csak néha mondogatják: “Leteszem a nyelvvizsgát!” Egy kislány egy másik felé szalad ölelésre tárt karral: “Kibékülök a régi barátnőmmel! Többé nem veszekszem!”

De a Fogadalmak csak körbe-körbe járnak. Egyik se jut ki a Fogadalmak Városából. A város végén, a kivezető úton egy sorompó állja útjukat. Szigorú a határőr, mindenkinek ellenőrzi az okmányait.
- Elnézést kérek, kedves Fogyókúra! Az Ön útlevelében nem szerepel a “Valóra Vált” pecsét! Kérem, fáradjon vissza!
Így terelget vissza mindenkit az őr. Mert a sorompón csak az a fogadalom léphet át, amely be is teljesült.

S a Fogadalmak Városának létszáma évről évre csak nő…

 

varosi forgatag