Író vagy? Vagy legalábbis szeretnél azzá válni? Azt gondolod, onnantól, hogy elhatározod magad, és nekiállsz írni, már minden rendben van? Nem mondom, ez egy hatalmas lépés. De mielőtt csalódás érne, kérlek, nézz magadba, és döntsd el: miért is írsz valójában?

Mostanában megint felpezsdült körülöttem az élet, és egyre több íróval beszélgetek. Van, akinek több könyve is megjelent már, és van, aki még csak tervezi az első kötete kiadását. Aztán még többeknél látom azt, hogy nagy buzgalommal nekilátnak az írásnak, de néhány oldal, vagy egy kiadott könyv után lelohad a lelkesedésük, és elmegy a kedvük mindentől.

Ha ilyenkor megkérdezem, mi a gond, több választ is kapok:

Ismerős válaszok?

De amikor igazán megkapirgálom a felszínt, rájövök, hogy valahol az elején nem volt tisztázva minden.
Mert nagyon fontos, hogy amikor belekezdesz az írásba, tudd, hogy mi a célod a könyveddel, a blogoddal, a novelláiddal, meséiddel, verseiddel.

Ha nem tudod, mi a célod, hogyan fogod tudni, hogy sikerült valamit is elérned?
Honnan fogod tudni, hogy sikeres vagy?

Lehet, hogy az a célod, hogy láthasd a nevedet egy könyv szerzőjeként.

Hogy elmondhasd, megmutasd az ismerősöknek: igen, én ilyet is tudok. Nos, ha így vagy vele, hajrá, digitális magánkiadásban már kis befektetéssel elérheted, hogy bárkinek megmutasd a benned szunnyadó írót.

nobel dijLehet, hogy az a célod, hogy irodalmi díjakat zsebelj be.

Nos, ez már keményebb dió. Előre szólok: nehéz út áll előtted, aminek során sok-sok ember elismerését kell kivívnod. Rengeteg pályázaton kell részt venned, és a kritikusok szavára hallgatnod. És még akkor is csak kicsi, nagyon kicsi esélyed lesz arra, hogy elérd a célod. Minden esetre tudod, hogy miért küzdesz nap mint nap.

Lehet, hogy az a célod, hogy egyszerűen sokan olvassanak.

Akkor hajrá! Indíts blogot, mérd a látogatók számát, lesd a hozzászólásokat. Írj minél többet, mert elárulom: aki sokat ír (és rendszeresen), arra hamarabb rászoknak az olvasók, mint arra, aki néha-néha (véletlenszerűen) valamit.

Lehet, hogy egészen konkrétan szeretnéd mérni a sikert: fogyjon el a könyvemből X darab? Vagy: kerüljek a könyvesboltok toplistájára!

Ez egy nagyon jó, és pontosan mérhető cél. Sok marketinggel, jó munkával bárki előtt ott áll a lehetőség. (Wekker Anitának nemrég sikerült is.)
Akár az is elképzelhető, hogy Te leszel a következő E. L. James - és amikor róla beszélek, akkor nem az írás témájára gondolok, hanem az eladott példányszámra.

Tudod, alapvetően teljesen mindegy, mi a célod az írással.
Egy dolog viszont nagyon fontos.

Te magad tudd, hogy mi az a cél, amit ha elérsz, azt mondhatod: sikeres író vagyok.

Mert anélkül csak a céltalan csalódás, a parttalan vágyódás és a végtelen önmarcangolás lesz a jutalmad. Ja, és az ihlet is el fog kerülni.

Szóval, tudod már?

Mondd ki bátran!

Mit jelent számodra az írói siker?

 sikeres iro hekkweb