Most, hogy már több, mint 100 alkalommal jelentkezik a kreatív képről írós játék, egyre több kérdés is érkezik vele kapcsolatban. Megválaszolok néhányat, hogy gördülékenyen tudjatok a kreativitásra koncentrálni - és ne akasszon meg a technika ördöge.

 

1. Miért nem a Facebookra kell feltölteni, amit írtam?

Most erre válaszolhatnám azt, hogy: csak. Meg hogy: ez a játék kiírása, szabálya, egyszerűen így zajlik.citrom visszanyal


Az igazság az, hogy nagyon sok nyomós okom van arra, hogy nem a Facebookon kérem a hozzászólásokat. Most csak egyről szeretnék beszélni, és az pedig a visszakereshetőség elve.


A Facebook mennyi ideig mutat meg egy-egy bejegyzést? Egy óráig? Ha népszerű, talán egy napig? Ha tudatosan keresel, akkor akár egy-két hétre is visszanézhetsz bejegyzéseket. De nagyon nagy akarattal kell kutatnod ahhoz, hogy megnézd, egy évvel ezelőtt ki és mit írt egy képhez. Nem beszélve még régebbi hozzászólásokról.

Ilyen időtávra soha senki nem fog visszakutatni. És így elveszhetnének olyan gyöngyszemek, mint a legelső képről írós játékhoz írt történetek, vagy amikor egymás történeteit folytattuk írótársaimmal, és egy kép alapján egy teljes horror-sztori sorozat kezdett kibontakozni.

Ezek ma mind visszaolvashatók, megnézhetők, követhetők. Erre soha nem adna lehetőséget a Facebook.

Ha kedved van, böngéssz bátran a régi képek között, és írj bármelyikről! Számomra az a fontos, hogy megtaláld az ihletet, hogy felszínre hozd a benned szunnyadó kreativitást.

2. Hogyan jelenítsem meg a művem?

Azt tanácsolom, ha írsz, minél előbb indíts egy saját blogot. (Például így: Publikálj online!) Az oda feltöltött művedről könnyen lesz egy linked, amit aztán megoszthatsz itt is, így akik a képet nézik, elvetődnek a Te oldaladra is.


Ha még nem érzed úgy, hogy készen állsz a rendszeres írásra, feltöltheted a műved az egyes képek alá, hozzászólásként.
Itt két választásod lehet.

A legegyszerűbb, ha a “Hozzászólás beküldése vendégként” részre görgetsz. Ilyenkor csak beírod a neved, e-mail címed, ha van, akkor a honlapod címét. Ezután beírod a hozzászólásod, és a “Hozzászólás beküldése” gombbal már közzé is teszed az írásod.

hozzaszolas vendegkent

Ha gyakrabban írsz ide, érdemesebb regisztrálni. Ehhez el kell látogatnod erre az oldalra: Regisztráció. Rövid regisztráció után viszont már bármikor elküldheted az írásod, ha a “Bejelentkezés hozzászóláshoz” részen kitöltöd az adatokat. Akik valaha jártak valamelyik tanfolyamra, azoknak is lehetőségük van ezt a módszert használni.

hozzaszolas regisztralt

3. Szeretném megosztani amit írtam. Hogyan tegyem?

Ha hozzászólásként tetted közzé a műved, és az ismerőseid nem találják, vagy hosszúnak érzik, hogy le kell lapozni az oldalon, ne aggódj. Van egy egyszerű módszer, amivel rögtön az írásodhoz irányíthatod őket.

Egyszerűen keresd meg a hozzászólásod, és kattints a “tartós hivatkozás” gombra. Ekkor megjelenik a böngésződ címsorában egy különleges link, a vége kmt-000, ahol a 000 helyén egy szám lesz.

tartos hivatkozassal

 

Most jelöld ki a teljes szöveget (linket) a böngésző címsorából.

Ha ezt osztod meg bárhol, akkor egyenesen a szöveghez fog “futni” a link, és fölötte mások írását, a képet magát kell majd előkeresnie annak, aki így érkezik az oldalra.

Az első olvasnivalója azonban a te írásod lesz.

 

Remélem, sokat segítettem az információkkal, és most már túlléphetsz a technika akadályain. Marad a puszta alkotás öröme.

 

Jó írást!