M.P. óvónő volt, és nagyon szeretett meséket olvasni, a betűk ismeretére tanítani a gyerekeket. Egy szép napon, amikor szokás szerint felolvasott volna a csoportban, azt vette észre, hogy a betűket nem tudja értelmezni. Mintha fura hieroglifák jelentek volna meg a könyv lapjain. Idegesen túrta fel a jegyzeteit, amiket saját maga írt korábban. Azonban a jegyzetek helyén is csak kriksz-krakszokat talált. Pánik öntötte el. Körbenézett az osztályteremben, amit saját maga dekorált ki az ünnepekre korábban, és ahová nagy gonddal helyezte el a "Halloween" feliratot. Most ezt se tudta elolvasni.

M.P. hamarosan hazament, majd kórházba került, ahol kiderült: stroke-ja volt. 

A stroke méghozzá olyan módon érintette az agyát, ami egészen ritka és különleges tüneteket eredményezett. A hölgy ugyanis képtelen olvasni, de írni és beszélni továbbra is tud. A bal agyféltekében található nyelvi zóna összeköttetése az agy jobb agyféltekéjében található vizuális zónájával ugyanis megszűnt. Ugyanakkor a nyelvi zónához más érzékszerveknek megmaradt az összeköttetése. Ezért aztán - bár elolvasni nem tudja, és nem érti meg a szavakat - M.P. érez valamit egy-egy szó kapcsán. Így amikor a "desszert" szót olvasta, így véleményezte azt: "Hmm, szeretem!"

Kitartó munkával M. P. megpróbál olvasni is. Az ujját ráteszi egy betűre, és felidézi magában az ABC összes betűjét, sorban. Amikor az adott betűhöz ér, beazonosítja azt. Így halad, betűről betűre, míg aztán három-négy betűből kitalálja, melyik szó lehet az, amit éppen "olvas".

M.P. a leginkább nem is az olvasást hiányolja, hanem azt, hogy felolvashasson a gyerekeknek. Könnyek szöknek a szemébe, ahogy látja saját édesanyját mellé kucorodó gyerekek között mesét olvasni. Mert ez az, amiért tanár, óvónő lett, ez az, ami őt igazán éltette.

De M.P. nem adta fel! Kitalálod, mit csinál most? Könyvet ír!

Könyvet ír a saját tapasztalatairól, érzéseiről, életéről. A társadalomba visszavezető útról. A könyv bevételéből pedig egy alapítványt szeretne létrehozni, amely a stroke kutatást támogatná.

És bár megjárta a poklot, a végtelen kétségbeesést, visszatért, és képes még arra, hogy ő adjon a többi embernek, sorstársának.
Neki sikerült könyvet írnia.
Bárkinek menni fog.

>>>Így lehet neked is saját kiadású digitális könyved! "Wordből e-könyvet" online tanfolyam, katt ide a jelentkezéshez!<<<

(M.P. esetével egy angol nyelvű cikkben találkoztam, amit itt olvashatsz: http://www.neurology.org/content/82/1/e5.full )