Itt van ez a probléma az e-könyvekkel. Konkrétan a kalózkodás vagy vásárlás kérdése. A szerző elvárná, hogy valamit kapjon, ha már megdolgozott a "mű" létrehozásával. Az olvasó pedig semmi mást nem szeretne, csak olvasni. Leginkább fizetni nem szeretne. Tényleg ilyen mély lenne a szakadék a két fél között? Vajon mi vezetett idáig? És, ha már itt tartunk: te fizetsz vagy sem, ha olvasol?

Valahogy ott kezdődhetett a dolog, hogy a magyar könyvkiadók elaludtak. Nem láttak pénzt, lehetőséget, esélyt az e-könyvekben. Talán emlékszel még, pár éve nálunk dúlt a hangoskönyv-láz, mindenki kapkodta a már olvasott könyveket CD-n is, lehetőleg valami menő színész tolmácsolásában. Ez teljesen jó és ötletes, csakhogy amíg a CD-k gyártásába sok energiát fektettek, az e-könyvekről valahogy mindenki megfeledkezett. Aki tartalmat keresett, bizony nagyon gyér számban kapott valamit, és az a valami se volt mindig minőségi.

Egyetlen kivétel akadt: az Országos Széchényi Könyvtár. Ők bizony nem vacakoltak, hanem életre hívták a Magyar Elektronikus Könyvtárat. Ahol azonban rögtön ingyenesen bocsátották az olvasnivalót a nagyközönség elé.

Ezzel párhuzamosan indult meg a torrent-oldalak boomja, vagyis a letöltöm-feltöltöm, megosztom, átküldöm módszer. Mert hát, ami már az én gépemen van, azt átküldöm a szomszéd Janinak is. És ha ő továbbadja, hát az már az ő baja. És ha a szomszéd Janinak is odaadtam, miért ne adnám át bárkinek, aki a neten kér tőlem valamit? A zeneipar belerokkant, és bizony, ma még nem látszik, hová és hogyan fut ki a harc a szerzői jogok védőrei és a "kalózok" között.

A képet még árnyalja az is, hogy sok e-könyv olvasóhoz ingyen tartalmat adnak vásárláskor. Ami persze nincs ingyen, de mégis, ajándékba ott vannak a készüléken a nagy klasszikusok és a friss sci-fi, akár kérjük, akár nem. A kéretlen tartalom értékelése pedig - legyen bár minőségi - is vegyes megítélés alá esik majd. "Mindegy, ingyen van!" - gondolja az egyszeri felhasználó, és úgy érzi, neki már nem is kell többé fizetnie a tartalomért.

Így aztán szépen kialakult egy helyzet itt, Magyarországon, ahol egyre terjed az e-könyv, de senki se akar fizetni érte.

e-book e-konyvNézem a MEK statisztikáit: heti (!!!) 14-15.000 látogató. Ezek bizony mind valós, letölthető, online tartalomért jönnek. Olvasni szeretnének, minőséget, jót. Tehát nagyon is van igény hazánkban az e-könyvekre, sokan olvasnának szívesen.

Aztán olvasom az MKKE e-könyv olvasási szokásokról készített (nem reprezentatív, de azért informatív) felmérésének eredményeit. Bizony, semmi meglepő nincs itt: sokan töltenek le, olvasnak e-könyvet, de oda se figyelnek, hogy vajon a tartalom illegális vagy legális.

Csakhogy, ha senki nem fizet a tartalomért, akkor bizony senki se fog írni. Vagy nem az írás szépségéért fog írni... Jönni fog az Ady vers közepén kényszerrel elolvasott kóla reklám? Vagy csak az fog új tartalmat írni, akinek valami más érdeke is fűződik az íráshoz? Csak szakkönyvek fogják elárasztani a piacot? Esetleg a letöltőknek kell megfizetni az ingyenesség "árát": személyes regisztráció, adatok és információk lesznek a "fizető eszközök", mint a közösségi oldalakon?

Azért a fent említett kérdőívnek van egy lényeges pontja. Ezt írják: "A nyomtatott könyvet inkább a könnyebb beszerezhetősége teszi vonzóvá, míg az e-könyvet a kedvezőbb ár miatt választanák többen." Ez elgondolkodtató mindenki számára, aki szeretne így tartalmat adni az olvasónak. Vagyis ha könnyen lehetne beszerezni az e-könyvet, és ez egy kedvező árral párosul, akkor azért van itt még mit keresni. Nem filléreket.

 

>>>Így lehet neked is saját kiadású digitális könyved! Wordből e-könyvet online tanfolyam, katt ide a jelentkezésért!<<<

 

Ha már statisztika, nézem az egyetlen olyan magyar e-könyv kiadó honlapját is, aki - úgy, ahogy - közzéteszi az eladási adatait. Szépen, egyenletesen növekvő oszlopokat látok. És azért ez megdobogtatja írói szívemet. Talán van kiút az ingyenesség spiráljából.

Senki nem látja még a jövőt.

Én csak halkan kérdezem: TE FIZETNÉL A KÖNYVÉRT?

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0

E véleménycsere résztvevői

 • Vendég - Fedor Ica

  Jelentés

  Én, mint írtam már, a könyveket szeretem. Igaz ezekre sincs pénzem, de erre van a könyvtár, ahova lurkómmal rendszeresen járunk.
  Mégis azt gondolom, hogy igen, fizetnék érte, mert ezért valaki -aki mellesleg örömet szerez nekem a munkájával- megdolgozott. Szerintem is meg kéne találni a reális árat, bár ez nagyon szubjektív. Vagy legyen kölcsönzés, de bizonyos összegért, hiszen a könyvtárnak is van tagdíja. Igaz nem értek hozzá, de biztosan van módja, hogy ne lehessen csak úgy letölteni ezeket az e-könyveket. A modern technologia már mindenre képes.

 • Kedves Ica!
  Köszi szépen a véleményed!
  Igen, elvileg már van e-könyv kölcsönzésre is megoldott módszer. Két lehetőség van:
  - csak helyben, egy olvasón olvashatók a művek. Ez egyes hazai könyvtárakban is működik
  - magát az e-könyv olvasót viheti haza a könyvtárból az, aki beiratkozott, rajta korlátozott ideig elérhető könyvekkel. Azt hiszem, ezzel nálunk még egy könyvtár se próbálkoztt meg. Valahol meg is értem.

  Ugyanakkor azt látom, hogy sok könyvnek jobb az ára, ha e-könyvként veszik meg, ezért talán érdemes egy könyvvásárlás előtt utána nézni a lehetőségeinknek. Lehet, hogy gépen olvasva kényelmesebb és még olcsóbb is lesz a mű.

 • Tetszik ez az írás! Fizetnék e? Igen ha minőséget olvashatok. ha vásárlás előtt bele lehet lapozni esetleg az ajánlót (ha van ilyen) mint a papír könyveknél ellehetne olvasni. Ja és kérdés, hogy ha én megveszem azt a könyvet abból az író kap e és ha? akkor mennyit. Nagy baj ám az is, hogy az írók igen kevés pénzhez jutnak ha nagy nehezen találnak is kiadót nem az ő zsebüket húzza majd a haszon!

 • Kedves István!
  Köszi szépen a dícséretet!
  A minőség mindenképpen fontos, hiszen ha nem azt kap az olvasó, akkor soha többé nem fog attól a szerzőtől újra vásárolni. De ez a papírra nyomtatott könyvekkel is így van, nem? ;)
  Van mód a belelapozásra! Pl. nézd meg itt lehet beleolvasni az Adventi Mesékbe: http://talentummobile.hu/konyvek
  Mindenképpen érdemes megnézni, hogy hol veszzük a könyvet. Ha már itt az Internet... Hátha van szerzői kiadás is, és akkor nem a kiadókhoz, reklám cégekhez vándorol a pénz.
  Nagyon érdekes gondolathoz vezet ez: ha kialakul az író és az olvasó között egy kapcsolat, és tudod, hogy közvetlenül őhozzá jut el a pénz, akkor szívesen veszed meg. :) Szerintem is ez a jó út!

 • Vendég - Adastra

  Jelentés

  Én olyan "hülye" vagyok, hogy mindig fizetek a könyvekért, bár én is szeretem az ingyenes tartalmat.
  Egyébként az e-könyvről annyit, hogy amig Mo-n ugyanugy 27% az áfájuk, mint a nyomtatottnak, addig ugye nehéz olcsóbban adni. Míg pl.az Angliában élő bnőm meséli, hogy náluk sokkal olcsóbb minden e-könyvben, és szinte konganak az ürességtől a könyvesboltok, mert mindenki e-könyvet olvas. Pl.ő is, már egyáltaltalán nem olvas nyomtatottat!
  A másik, a MEK már a 90-es évektől indult, elsőként, a tanáraim alapították. De valahogy mintha nem kapcsolódott volna össze a mai e-könyv kiadással...de ezt már nem követem. :)

 • Vendég - Klinkovics Márta Xénia

  Jelentés

  Szia Kata,
  mennyiért csinálnál nekem tördelt anyagból e-könyvet?
  Klinkovics Márta
  klinkovicsmarta@gmail.com

 • Köszönöm a kérdést!
  Márta már felvette velem a kapcsolatot, de ha hasonló kérdése adódik bárkinek, vagy honlapkészítéssel kapcsolatban keresnétek meg, érdemes a "Kapcsolat" menüpontban megtalálható elérhetőségeket is használni.
  Köszönöm. :)

Lájkold a Facebookon is!

Kreatív írás tanfolyam

A jobb agyféltekés kreatív írással 2 nap alatt íróvá válhatsz.

Jelentkezéshez, bővebb információkért kattints ide:

Író születik tanfolyam

 

Go to top
CLOSE WINDOW   X

 e konyv keszito online tanfolyam